Keszi Íjászok

A Keszi Íjászok 2009-ben Budakeszin alakult baráti társaságként, célként a IX-X. századig terjedő időszak íjászhagyományainak megőrzését, népszerűsítését, a korszak történelmi örökségének ápolását, tudatosítását, politikamentes bemutatását, példaértékű tapasztalatainak felhasználását tűzték ki célul. Fő tevékenységük a tradicionális íjászat korabeli harcmódoknak gyakorlása és népszerűsítése volt, elsősorban előadások és íjászbemutatók keretében. Emellett bemutatták honfoglaló eleink korhű ruházatát, fegyvereit és egyéb eszközeit.

A Keszi Íjászok Csapata Mogyorósi Imre törzsfő vezetésével

Segítettek Budakeszi honfoglalás kori történetének feldolgozásában és bemutatásában is. Tevékenységük igazi kulturális hagyományőrzés és értékközvetítés volt, és Budakeszin sikerült összefogni a tradicionális íjászatot szerető, az iránt érdeklődő embereket.

A csapat Budakeszin és a szomszédos településeken az elmúlt évtizedben számtalan bemutatót tartott az általános iskolában, az óvodákban, a Gyereknapok állandó képviselője volt, szinte minden évben íjászoktatást és versenyt is szerveztek a gyerekeknek. Többször érkeztek diákcsoportok a gyakorlóterükre is, a Nagy Sándor József Gimnázium tanulóival még egyszer olasz vendégdiákok is érkeztek. A nyári időszakban többször csatlakoztak az iskolai gyerektáborok programjaihoz íjászoktatással.

Negyedévente szertűz gyújtással ünnepelték meg a Napfordulókat és Napéjegyenlőségeket, ezek a rendezvények nyilvánosak voltak, előfordult, hogy 70 vendégük volt a Tündérkert elnevezésű gyakorlóterükön a mamutfenyők fölötti dombon.

Ezeken az események örömíjászattal kezdődtek, mindenki kipróbálhatta az íjfeszítés tudományát, majd sötétedés után az íjászok tüzes nyílvesszőket kilőve gyújtották be a szertüzet.

Minden év kiemelkedő eseménye az ópusztaszeri Nyílzáporon való részvétel volt. A csapat fénykorában 24 teljesen felszerelt íjásszal érkezett és a közel kétezer résztvevő íjásszal együtt igazi nyílzáporral emlékeztek a magyar történelem egyik legdicsőségesebb haditettére, a Pozsonyi csatára. 

A csapat több tagja íjászversenyeken is részt vett és eredményesen szerepelt. A csapat különféle koreográfiákat is betanult és több fellépésen vett részt szerte az országban, többször Erdélyben is.

2017-ben a Keszi Íjászok, a budajenei Levéd Őrsége, a zsámbéki Mátyás Íjászai csapatok és további pátyi íjászok megalakították a Budakörnyéki Íjász Egyesületet, amely a Zsámbék-medence hagyományőrző íjászait fogja össze és a Keszi Íjászok jogutódjának tekinthető.


Pest Megye Közgyűlése szabadidő kategóriában a 2019. év legeredményesebb szervezetének a Keszi Íjászok Csapatát jelölte. December 11-én Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének elnöke a Keszi Íjászok eredményes és kitartó munkájának elismeréseként díszoklevelet és serleget adott át és közben méltatta a csapat eredményeit. 


PPT bemutató a Keszi Íjászok történetéről