Hitvallásunk

Hazánk világhírű  – zeneszerző, zenetudós, népzenekutató – nagysága, Kodály Zoltán a kultúráról így vallott:

“Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.

Kultúra annyi, mint tanulás; megszerezni, színvonalon tartani nehéz, elveszteni könnyű.

Olyan kevesen vagyunk, hogy a műveletlenség luxusát nem engedhetjük meg magunknak.”

Ennél pontosabban nem lehet megfogalmazni, hogy a nemzetnek miért van szüksége arra, hogy tagjai az évezredes kultúra különböző területein a hagyományok őrzése felett őrködjenek. Igen, az önazonosságunk és így az önvédelmünk érdekében, ugyanis a fennmaradásunkról van szó!

Közösségünk a Budakörnyéki Íjászok Egyesülete a magyar fennmaradásért vívott véres küzdelemben fakadt dicső magyar harcművészet felkarolását és ápolását tűzte ki célul. Tevékenységünk a Zsámbéki–medence tájkörzetére összpontosít, ahol 2000-től már baráti körök és csapatok népszerűsítették a IX-X. századi hagyományokat talpas íjász harcmodorukkal. Közülük ismertebbek a „Levéd Őrsége, Mátyás Íjászai és a Keszi Íjászok”.

A 2018-ban alakult Budakörnyéki Íjászok Egyesülete a medence területén tevékenykedő csapatok és személyek tevékenységét kívánja összerendezni, egységet, lehetőséget, alkalmat, valamint helyet biztosítani azok számára, akik híres harci kultúránk felelevenítésével a fennmaradáson kívánnak tevékenykedni.

Várunk szeretettel minden fiatalt és felnőttet, férfit és nőt, a nemzetért tenni akaró magyart!

Bemutató Bösztörpusztán